Üdvözlöm!

Genczler Péter vagyok, független biztosítási tanácsadó.

A munkám során megtanultam, hogy az első és legfontosabb a jól megkötött szerződés. Az elmúlt három évben számtalan szerződést elemeztem ki, amelynek több mint felénél találtam lényeges hibákat. Ezek következményeként a biztosító akár el is utasíthatja a kárigényt. Ha a társasház biztosítási szerződését rám bízza, Önnökkel ez nem fordulhat elő. Eddigi munkám során minden hozzám tartozó szerződésre bejelentett kárigény kifizetéssel zárult.

A társasház biztosítási szerződések tipikus hibái:

  • Az alapterület eltér a társasházi alapító okiratban foglaltaktól
  • A biztosítási összeg jelentősen eltér a pótlási értéktől *
  • Az alapító okirat szerint a tárolók osztatlan közös tulajdonúak, de mégis egyéni használatban vannak **
  • Régi a szerződés, emiatt hiányoznak fontos fedezetek, és túl magas már a díj
  • A garancia lejártakor nem került fedezetbe a közös kazán
  • Felesleges fedezetek vannak a szerződésben ***
  • Nincs összhangban a társasház biztosítás, és a lakók ingóságbiztosításai ****

Ha egy biztos/kikezdhetetlen szerződést szeretne a fent említett hibák nélkül, illetve egy olyan szakembert, aki segít a biztosítási ügyeiben, akkor vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével!

 

A kérdőív kitöltésével hozzájárulok, hogy a megadott adataim és elérhetőségeim harmadik fél (OPTIMUM BROKER Biztosítási Alkusz KFT.) számára elérhetőek és továbbíthatóak. A kérdőív elküldését követően a harmadik fél megkereshet társasházi biztosítás üzleti ajánlatával, amely semmilyen további kötelezettséggel nem jár.

 

* Biztosítást mindig pótlási értéken kell kötni. Ez épületek esetén a teljes újraépítési költség. Több esetben a forgalmi érték szerint kötik a biztosítást, ami súlyos probléma, ha a lakások piaci ára alacsonyabb, mint a biztosítók által elfogadott újraépítési érték (Budapesten ez lakás célú alapterület esetén ~250 000.-Ft/nm, garázs és tároló ~130 000.- Ft/nm), vidéken ~10-15%-kal kevesebb.) Ha a forgalmi érték magasabb, mint az újraépítési költség, akkor a feleslegesen kifizetett biztosítási díj a probléma.

** Az osztatlan közös tulajdon után nem kell biztosítási díjat fizetni. Ha azonban a TAO szerint közös tulajdonú tárolók egyéni használatban vannak, akkor egyéni tulajdonként kell feltüntetni a szerződésen, különben alulbiztosítottá válik az ingatlan. Alul biztosítás esetén a kártérítés lecsökken az alulbiztosítottság mértékével. Az alul biztosítottságát szerződéskötéskor nem vizsgálják a biztosítók, csak nagyobb káreseményt követően.

Példa: ha a biztosítási összeg a tényleges újraépítési költség 70%-a, akkor a maximális biztosítási összegnek csupán 70%-át fizeti ki a biztosító. Ez az épület teljes megsemmisülése esetén az újraépítési értéknek csupán 49%-a!

*** Tipikus hiba az egyik legnagyobb biztosító társaság szerződéseiben, hogy szerepel benne egy 500 000.-Ft-os géptörés biztosítás egy technikai hiba folytán, mely a közös kazánra és/vagy szellőztető berendezésre vonatkozna. A lift géptörést ennél a társaságnál a feltétel szerint a liftbiztosítás tartalmazza.

**** A társasház biztosítások alap esetben csak az épületszerkezetre vonatkoznak. Az épületszerkezet definíciója pedig: "Maga az épületszerkezet és minden, ami hozzá szilárdan rögzítve van." Például a split klímaberendezések, a beépített bútorok, a hideg- és a meleg burkolatok is. Az egyik neves biztosító társaság azonban kivételként kezeli a galériákat, a beépített bútorokat és a konyhaszekrénybe beépített konyhagépeket is. Amennyiben a társasház biztosítója a már említett biztosító társaság és a lakók ingóságai pedig bármely más társaságnál vannak biztosítva, akkor érdemes minél hamarabb cselekedni.

 

Hírfolyam

FacebookMySpaceTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedin
Pin It